fredag 23 september 2016

Inför vecka 39

Idag matas ni med inlägg till höger och vänster, jag hoppas alla har hunnit kolla in bloggen och tycker det fungerar bra som informationsväg!Den här veckan har vi lärt oss och arbetat med romerska siffror i Landet Längesen. Det blev jobbigt för skattmästeran ett dra streck för antal/mängd och vi kom på att man kan dra fyra streck och ett snedstreck för att lättare se antalet fem men skattmästaren blev fortfarande trött i armen. Vi kom på att mellan tummen och pekfingret kan man se bokstaven V och vi använde oss då av bokstaven V för att visa att det betyder fem, en hel hand. 5=V

Vi kom sen på att vi har fem fingrar på var hand och drar man ihop dem så bildas ett X av tummarna. V+V=X
Oj, vad lätt det blev för skattmästaren att skriva med en gång! Vi har ringat in antalet V (5) och antalet X (10) och angett antal utöver. X11=12. Era barn tycker det här var spännande, lite klurigt för en del men det lossnar vartefter. Ett tips är att lägga fram händerna på bordet för att synliggöra.

Vi har jobbat med Rr i Fonomix och några är inte klara på grund av Skoljoggen förra veckan men vi jobbar vidare. Nästa vecka går vi igenom bokstaven Mm.

Vi har börjat med NTA, balansera och väga. NTA står för Naturvetenskap och teknik för alla. Vi balanserade en pappersfjäril på en penna och använde även ett gem för att balansera på nytt. Var kan vi hitta balans i vår vardag?

Vi har även tittat på film om hösten och fortsätter vårt arbete med att repetera månaderna och ska även kika närmare på några djur inför vintern.

Karin har berömt barnen och sagt att de är så duktiga på idrotten och lyssnar bra!
Vi har en ny elevassistent, Isak, i klassen som hjälper till och stöttar upp då Simon fått annat uppdrag.


Om någon tappat bort lappen från Skolfoto: kontakta Skolfoto så hjälper de er (klicka på länken)

http://www.svensktskolfoto.se/index.php/kontakta-oss/Måndag 26/9: Idrott grupp röd/gul

Tisdag 27/9: Läsläxa Munläs s. 3-7 Tyst matsal!

Onsdag 28/9: Bibliotek

Torsdag 29/9: Idrott grupp gul/grön. Svenskaläxa Rr

Fredag 30/9: Idrott grupp grön/röd
Jag tackar för den här veckan och önskar er alla en riktigt skön helg! 

Heléne


Jag tackar för renskrivningen av vad vi pratade om på föräldramötet och klistrar in det här nedan: 

Minnesanteckningar föräldramöte 2016-09-20
Helene berättade lite vad klassen har sysslat med nu i början av terminen,
Svenska. Ett ganska nytt material som heter Fonomix, det är andra året det används på skolan. Det går ut på att man gör barnen medvetna om hur munnen ser ut när man säger bokstavsljuden. De kopplar ihop munnen med ljudet. Barnen är väldigt duktiga på att läsa av bokstavsljuden.
Matte. Där jobbar 1B med Landet längesedan.
Barnen får beröm för att de är lyhörda och en stark vilja att lära sig.
Det har varit skoljogg i Bondebacka, det visas bildspel från dagen. Eleverna fick en stämpel per avklarat varv, varje varv var 1,1 km. Alla hejade bra på varandra och var glada vare sig man fått en stämpel eller fem.
Prestentation av Elin som jobbar mycket i klassen tillsammans med Helene. Fritidspersonalen Anna och Veronica presenteras, även dom jobbar i klassen vid behov.
Det kommer inte bli något mailutskick av veckobreven. Istället finns Helenes blogg öppen för alla att gå in på och kika. Där kommer det läggas ut allt från veckobrev, läxor och andra aktiviteter som händer. Det går även att få bloggen översatt till olika språk och att koppla sin mail till, så man får en notis om att det är nytt inlägg ute.
Dexter- Ska användas för sjukskrivning, barnet som är sjukt ska sjukskrivas varje dag. Det ska även sjukanmälas till köket om barnet har specialkost så det inte lagas i onödan. Helene återkopplar om föräldrar behöver friskanmäla till skolan och köket. Helénes anmärkning: frågan är bollad vidare i arbetslagen och ska vidare till ledningsgruppen för diskussion.  
Helene lägger ut en mall steg för steg på bloggen hur man använder Dexter. Helénes anmärkning: gjort i ett tidigare inlägg, kolla under etikett Dexter. 
Alla är överens om att det är bra att Ipads stannar i skolan.
Kommer skohyllor till korridoren inom kort, Helene har även pratat med rektorn om att det behövs hyllor med krokar på också. Är bra om föräldrar kan trycka på lite med så kanske det händer något inom kort.
Läxor har barnen torsdag till torsdag, barnen är väldigt förtjusta i läxor och ivriga att göra dom. Helénes anmärkning: läsläxa tisdag-tisdag, läs gärna flera gånger med era barn och skriv gärna en notering på lappen hur läsningen har gått. Svenskaläxa torsdag-torsdag. 
Påminnelse till föräldrar att ta med vinterkläder så att det finns när kylan kommer, + att ta med frukt till barnen varje dag. Innetofflor är också bra om alla barn kan skaffa, då det lätt blir smutsigt i korridoren till vintern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar